Antik Mezopotamya'dan Gerçek Aşka Dair Hikayeler

Aşk insanlar için hep vardı; iki insanı güçlü bir şekilde bütünleştiren bu eşsiz duygu eski çağlardan beri nice romanlara, öykülere, filmlere ve şiirlere konu oldu. 14 Şubat Sevgililer Günü nedeniyle aşka ithaf edilen bu ayda odağımız gerçek aşkın gücü. Elbette aşk bir gün değil ama 14 Şubat; sevgilimize olan bağlılığımızı göstermek, aşkımızı hiç olmadığı şekilde ifade etmek ve derinleştirmek, bu sıcaklığı baş başa yaşamak için harika bir gün. Dünya döndüğünden beri var olan aşk, belki de insanların yaşayabileceği en tarifsiz his. Antik çağlardan beri süregelen bu tutku hali yüzlerce hikayeye hayat verdi. Peki, bundan yaklaşık 4500 yıl önce ilk aşk mektubunun bu topraklarda yazıldığını biliyor muydunuz? O halde sizi, Antik Mezopotamya’da yaşanan gerçek bir aşk hikayesine tanıklık etmeye ve dönemin aşk sembollerini keşfetmeye davet ediyoruz.

Karşılıklı Aşkın İlk Tasviri: Dünyanın İlk Aşk Mektubu Antik Mezopotamya’da Yazıldı

Bir rahibe ile kralın aşkıydı onlarınki. Mezopotamya’nın görkemli uygarlıklarından olan Sümerler döneminde geçen bu hikaye aşkın en derin halini tasvir eder nitelikteydi. Öyle ki bu aşk uğruna yazılan dünyanın ilk aşk şiiri de kısa sürede gerçek sevginin sembolü oldu.

Bir rivayete göre, Antik Mezopotamya’da güzeller güzeli rahibe Enlil, Sümer Kralı Su-Sin’e aşıktı. Günlerden bir gün krala kendini fark ettirmeyi başaran rahibe ile kral arasında tutkulu bir aşk başladı. Kısa zamanda evlenmeye karar veren aşıkların düğün gününde Enlil, krala olan tutkusunu dizelere dökerek ilk aşk mektubunu bir taş levha üzerine çivi yazısı ile kazıdı. “Güveyi, kalbimin sevgilisi, senin güzelliğin fazladır, bal gibi tatlı; beni büyüledin, senin önünde titreyerek durayım…” sözleri ile mektubuna başlayan ve aşkını betimleyen Enlil, bu anlamlı duygunun insanlar için dünyadaki her şeyi güzelleştirdiğinin de altını çiziyordu adeta.

Karşılıklı aşkın ve bağlılığın göstergesi olan bu mektup, aşkın en saf ve içten haliydi. Kralına duyduğu bu yoğun hisleri kaleme alan Enlil’in mektubu o dönem halkın arasında da hızla yayıldı ve sonsuz aşkın tarifi oldu. Yıllar sonra bölgede yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan bu levha, Sümerologlar tarafından yorumlandığında ise herkesi hayrete düşürdü: Çünkü rahibenin tüm kalbiyle yazıya döktüğü bu özel mektup dünyanın ilk aşk mektubuydu.

Turna Kuşu Misali: Tek Eşli ve Sonsuz Aşk

Bereketli toprakların aşkın sonsuz gücüyle yoğrulduğu dönemlerde gerçek aşk kavramı sadece bir mektuptan ibaret değildi elbette. Eski çağların mistik sembollerinden biri olan turna kuşları da aşka bugünkü özel anlamını katan nadide figürlerden biri olarak kabul edilirdi. Kuş türleri arasında kendine özgü anlamları ile bilinen turnalar, Mezopotamya’da var olan medeniyetlerin tılsımlı sembolleri arasında başı çekerdi. Kutsal topraklar üzerinden geçen bu kuşlar dönemin pek çok kültürel hikayesinin baş kahramanıydı.

Yaşamları boyunca tek eşli olan ve bu nedenle saflığın, vefanın, sadakatin ve sonsuz aşkın sembolü haline gelen turnalar, bu eşsiz özellikleri sayesinde yüzyıllar boyu masallara, şarkılara ve türkülere konu oldu, zarif ve ince silüetleri ile verimli topraklarda önemli bir kültürel hazineye dönüştü. Türklerde Gök tanrı ile ilişkilendirilen bu kuşların, Japon kültüründe ise evlenmek isteyen çiftlere mutluluk getireceğine inanılırdı. Aşkta harmoni ve uyumun en saf hali olan turna figürleri de Luna Merdin’in birbirinden özel koleksiyonlarında geleneksel el işçiliği ile mistik tasarımlara dönüşür ve güçlü aşkı anlamlı detaylarla taçlandırır.

En İyi Sevgililer Günü Hediyesi: Gerçek Aşkın Kadim Simgeleri

Fırat ve Dicle nehirlerinin buluştuğu Mezopotamya topraklarının büyüleyici ruhundan ilham alan Luna Merdin, gerçek aşkın sembollerini tutku ve el emeği ile zamansız birer hazineye dönüştürür. Malakit ve lapis gibi doğal taşlarla bezeli tasarımlar negatiften korunma ve aşkı huzurla deneyimleme enerjisini bedeninize taşır. Özel telkari ve doğal taş işçiliği ile yorumlanan Malakit Turna Telkari Yüzük Sevgililer Günü hediyesi olarak ideal alternatiflerden biri. Geleneksel Mardin hasır işçiliğinin en özel örneklerinden biri olan Turna İnce Örgü Bilezik de Luna Merdin’de bulabileceğiniz Sevgililer Günü hediyeleri arasında. Sadakati ve gerçek aşkı sembolize eden turna kuşunu bedeninizde taşımak için ürünleri şimdi indirimle satın alın!

14 Şubat Sevgililer Günü hediyesi için bedeninize huzur ve barış içinde olma enerjisi yayan lapis taşına sahip Lapis Turna Kolye ve Lapis Turna Telkari Yüzük seçeneklerine de şans verebilirsiniz. Gerçek aşkı ve kalpten iletişimi hissetmek isteyenler için bu modeller oldukça uygun. Lapis’in huzur enerjisi ve Turna kuşunun sadakat hikayesiyle aşkınızı güçlendirin! Siz de kalpten kalbe doğru olan aşk yolculuğunda en özel sembollerle her anınızı eşsiz kılmak için tasarımları hemen inceleyin ve satın alın!